Ръководството на хисарското основно училище СОУ „Христо Смирненски“ е провело нетрадиционна родителска среща в неформална обстановка – в импровизиран бар. Шефовете на школото решили да съберат родителите на четвъртокласниците от училището в специализирания салон за сервиране, с който разполагат и този иновативен подход имал страхотен ефект, похвалиха се родители.
Нетрадиционната сбирка е част от стартиралата наскоро национална кампания „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“.

„Разбрахме, че сме сред първите, решили да създадат неформална обстановка на своя територия. Три училища не са никак малко за територията на град като Хисаря, така че тук също са валидни проблемите с връстниците и изкушенията на средата.
Разликата от големия град идва от факта, че повечето хора се познават, а това води до по-голяма осведоменост“, разказваха от училищния колектив, пред сайта ФАКТИ.бг.

Разговорът по време на нетрадиционната родителска среща бил насочен към ранната превенция при употреба на алкохол от непълнолетни, влезе в училище, но не в традиционната класна стая, а в специално обособени за целта помещения.
„Когато се запознахме със специалистите от кампанията, научихме, че срещите се организират в заведение, но винаги има вариант за креативни решения в училищната среда, стига преподавателите да са достатъчно находчиви. Имаме прекрасен салон за театрални постановки и празници, който се оказа точното място“, коментират специалисти.

Родителите са категорични, че децата трябва да имат други интереси, които да концентрират вниманието и да развиват потенциала им.
Сред заниманията на четвъртокласниците са народно пеене, пиано, плуване и разнообразни хобита.

„Именно това е посланието на кампанията – да говорим с децата и да им кажем, че има време за първата консумация, а сега е моментът, в който могат да опитат многото вълнуващи моменти, които детството предлага“, споделя екипът на Асоциацията на производителите и вносителите на алкохолни и спиртни напитки, която осъществява този проект.
Програмата „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“ ще продължи своята идея за нетрадиционни срещи на учители и родители и в други градове от Пловдивска област, но Хисаря е сред първите новатори в тази област и за пример на останалите, допълниха от Асоциацията.