Национална кампания срещу употребата на алкохол от деца стартира с неформални срещи между учители, психолози и родители на деца в IV-ти и V-ти клас.

Заедно те обсъдиха начините, по които възрастните могат да разговарят с хлапетата за това, че не е необходимо да подражават на връстниците си, които са опитвали алкохол, за да се впишат в тяхната среда и да получат одобрението им.

„Даваме си сметка, че децата, към които трябва да се насочи нашето внимание, са именно децата между 10-12 годишна възраст, които все още не са опитвали алкохол и сега е момента да бъде разговаряно с тях, да бъде отложен този момент по един приятен, приятелски начин“, заяви Мирослава Симова, изпълнителен директор на компанията, която е инициатор на националната кампания срещу употребата на алкохол при малолетни.

Според учителят Емил Джасим алкохолът е част от нашия живот, но трябва да научим децата, че не трябва да се злоупотребява с него. Разговаряйки с родителите той се стреми да изяснява етимологията на думата „алкохол“, която има арабски произход.

„Ал“ всъщност е определителен член. Думата си е „кохол“, който е онзи джин, който застава между човека и здравия му разум“, обясни той. Повече информация за кампанията може да се намери на специално разработената платформа predi18.org.

Източник: novinar.bg