„Училище за родители: родителски срещи в бар“ – това е името на националната кампания на „Перно Рикар България“ срещу употребата на алкохол от деца, която започна с неформални срещи в бар между родители, учители и психолози.

Кампанията е достъпна на уеб адрес www.predi18.org. Платформата ще помага с информационни материали, мрежа от партньорства, в събирането на статистически данни, с предложения за реални политики в посрещането на проблема, обмен на информация, съвети, мнения. Със своето развитие, платформата ще кореспондира със сайтове и форуми, фокусирани и в други капризни теми на разговор между деца, родители и учители.

Как и кога да заговорим за алкохола? Как да започнем темата за отговорната консумация пред нашите деца, без да изпаднем в крайности и пълно отрицание? Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния? Тези и много други въпроси вълнуват всеки родител, който търси най-добрия подход към детето, което расте.

„Училище за родители: родителски срещи в бар“ е кампания на компанията „Перно Рикар България“, която има за цел да разгледа проблема с ранната употреба на алкохол чрез разговор в неформална среда между родители, учители и психолози на деца в 4 и 5 клас.

През пролетта на 2014 година кампанията започва с първата родителска среща в 6-то ОУ „Граф Х. П. Игнатиев“ в София и създаването на информационни материали – Наръчник на учителя и Наръчник на родителя „Малки разговори на големи теми“, за текста и посланието на които са помогнали журналистът Драго Симеонов, баща на две деца, учителят Емил Джасим и психологът в асоциация „Родители“ Яна Алексиева.

Родителските срещи в бар дават възможност родителите и класния ръководител да коментират свободно проблема с ранното посягане към алкохолни напитки. „Важното е да дадем посока на учителите за провеждането на такива срещи. Виждаме, че по-либералната обстановка предразполага родителите да заговорят и даже да атакуват темата – този диалог трудно би се получил в рамката на класическа родителска среща“, казва учителят Емил Джасим, който е сред основателите на „Центъра за образователни инициативи“.

„Говорете с децата си навреме. Това време е сега. Имат време да опитат алкохол. Сега е времето да опитат скейтборд, хокей, фехтовка“, съветват наръчниците на учителя и родителя, насочвайки към откровен разговор и споделяне.

„Вярваме, че ако най-важните за едно дете хора в тази възраст – родителите и учителите, разговорят с него навреме, проблемът ще бъде посрещнат адекватно. Нашата кампания се обръща именно към тези хора, подпомага и очаква техните общи решения“, коментира Мирослава Симова, генерален директор на „Перно Рикар България“. По думите й долната възраст в употребата на алкохол все по-бързо пада, но липсва статистика за реалните измерения на проблема. Липсват и единни политики в неговото посрещане.

През септември беше проведена втора родителска среща в 18-то СОУ „Уилям Гладстон“, а също и родителска среща с екипа на Агенцията за закрила на детето.

Тя е партньор на кампанията и нейните психолози ще се включват в родителските срещи. „Училище за родители: родителски срещи в бар“ се провежда и с принципната подкрепа на Министерството на образованието и науката и с разрешението на Столичния регионален инспекторат.

Източник: www.dnevnik.bg