Съвети

 1. Говорете с децата си навреме. Това време е точно сега.


   

 2. Започнете разговор вие. Превърнете филма, списанието или шегата в посредник, от който двете страни се възползват, без да има неловки моменти. Забавен повод за обсъждане на сериозна тема.


   

 3. Оставете детето “да ви се качи на главата”. Дайте му пълна свобода, за да не се притеснява да говори откровено на всяка тема пред вас.


 4. Говорете на достъпен език. Не използвайте сложни думи, не доминирайте.


 5. Ако детето ви зададе неприличен въпрос, отговорете му честно или му кажете, че ще му отговорите по-късно, но никога не му забранявайте да задава втори път подобен въпрос.


 6. Разкривайте на децата не само факти, но и примери от личния си живот.


 7. Дръж се естествено! Децата усещат, когато се напъваме да сме “готини”.


 8. Обръщайте повече внимание на детето си, винаги може да се намерят 30 минути за игра.


 9. Ако детето ви загуби интерес да слуша, спрете! Ще продължите друг ден.


 10. Задавайте му въпроси, свързани с нещата, които го вълнуват, дори това да са електронни игри.


 11. Бъдете честни! Независимо на каква възраст е детето ви, отговаряйте на неговите въпроси откровено. Не оставяйте въображението му да се погрижи за това.


 12. Бъдете търпеливи. С децата не става от раз.


 13. Говорете отново и отново. Всеки ден добавяйте по нещичко свързано с темата за алкохола. Впечатление, мисъл, пример, смешка…


 14. Потърсете мнението на учител. Той има наблюдения върху много деца и може да ви даде ценен съвет, ако му се доверите.


 15. Осигурете на децата разнообразни спортни активности, които да запълват свободното им време и да могат да се похвалят с тях на приятели.