Тази година кампанията за ранна превенция при употреба на алкохол от непълнолетни „Родителски срещи в бар: малки разговори на големи теми“ ще направи своята първа обиколка из България, като започне от столицата и продължи с Враца, Пловдив, Варна и Бургас.

Инициативата, подкрепена от министерството на образованието и регионалните инспекторати по образование, ще продължи с нов обучителен модул, съобщиха от Асоциация на производителите и вносителите на алкохолни и спиртни напитки, под чиито грижи преминава проектът.

През 2014 – 2015 г. кампанията се срещна с 13 столични училища и десетки родители, които се обединиха около разговора за децата и отлагането на първата стъпка към алкохола, общувайки в нетипична среда, каквато може да предложи близкия бар или кварталното кафе.

Инициативата, чийто лица са журналистът Драго Симеонов, психологът от асоциация „Родители“ Яна Алексиева и учителят Емил Джасим, избира духа на неформалната среда за теми и разговори, излизащи извън рамките на класната стая.

За изненада на много родители фокус на разговора са децата в четвърти клас.

„Възрастта 10 – 11 години е най-подходяща, тъй като се намират на прехода с юношеството, което малко по-късно ще предизвика интерес към алкохола“ , коментира Яна Алексиева и допълва, че превантивният разговор трябва да изпревари пубертета, за да бъде наистина ефективен.

„С натрупания опит си дадохме сметка, че учителите имат нужда от по-сериозна подготовка за провеждането на такава срещи. Преподавателят е човекът, който прекарва най-много време с децата освен техните родители и искаме той да бъде ключова фигура в родителските срещи в бар. За тази цел обаче учителят трябва да се запознае с идеята, игрите с които предразполагаме присъстващите и не на последно място – да получи отговори на своите въпроси, за да се почувства уверен в диалога с родители“, обяснява новият обучителен метод Емил Джасим.

Допълнителна информация за кампанията можете да откриете в онлайн платформата на Училище за родители:родителски срещи в бар – predi18.org

Изтчник: dnevnik.bg Yana AlexievaSemina za Roditelski sreshti v barRalitsa SkorchevaEmil Jasim