В края на месец януари пловдивски училища отвориха врати за кампанията „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“.

Разговорът, насочен към ранната превенция при употреба на алкохол от непълнолетни, влезе в училище, но не в традиционната класна стая, а в специално обособени за целта помещения. „Когато се запознахме със специалистите от кампанията, научихме, че срещите се организират в заведение, но винаги има вариант за креативни решения в училищната среда, стига преподавателите да са достатъчно находчиви. Имаме прекрасен салон за театрални постановки и празници, който се оказа точното място“, разказва г-жа Николова от СОУ „Св. Седмочисленици“. Сред домакините на родителските срещи в бар се нарежда и СОУ „Христо Смирненски“ в Хисаря. Г-жа Каракютукова решава да събере родителите на четвъртокласниците в специалния салон за сервиране, с който училището разполага.

„Разбрахме, че сме сред първите, решили да създадат неформална обстановка на своя територия. Три училища не са никак малко за територията на град като Хисаря, така че тук също са валидни проблемите с връстниците и изкушенията на средата. Разликата от големия град идва от факта, че повечето хора се познават, а това води до по-голяма осведоменост“, разказва училищният колектив.

Към първите учебни заведения от Града под тепетата се присъединява и ОУ „Захари Стоянов“. Родителите са категорични, че децата трябва да имат други интереси, които да концентрират вниманието и да развиват потенциала им. Сред заниманията на четвъртокласниците са народно пеене, пиано, плуване и разнообразни хобита.

„Именно това е посланието на кампанията – да говорим с децата и да им кажем, че има време за първата консумация, а сега е моментът, в който могат да опитат многото вълнуващи моменти, които детството предлага“, споделя екипът на Асоциацията на производителите и вносителите на алкохолни и спиртни напитки, която осъществява проекта. „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“ ще продължи своите срещи с учители и родители във Варна и Бургас.