Първи семинар на кампания за ранна превенция при употреба на алкохол от непълнолетни под наслов „Родителски срещи в бар: малки разговори на големи теми“ се състоя вчера във Враца.

Срещата премина при голям интерес и събра в Регионалния инспекторат по образование в града представители на над 20 училища от Враца и района.

„Кампанията е изцяло позитивна. Идеята е в неформална среда, каквато може да предложи близкия бар или кварталното кафе, да се говори за отлагането на първата стъпка на децата към алкохола. За изненада на много родители фокус на разговора са именно децата в четвърти клас.Възрастта 10-11г. е най-подходяща, тъй като се намират на прехода с юношеството, което малко по-късно ще предизвика интерес към алкохола“, коментира един от организаторите – Александра Иванчева, която допълва, че превантивният разговор трябва да изпревари пубертета, за да бъде наистина ефективен.

„С натрупания опит си дадохме сметка, че учителите имат нужда от по-сериозна подготовка за провеждането на такава срещи. Преподавателят е човекът, който прекарва най-много време с децата освен техните родители и искаме той да бъде ключова фигура в родителските срещи в бар. За тази цел обаче, учителят трябва да се запознае с идеята, игрите с които предразполагаме присъстващите и не на последно място – да получи отговори на своите въпроси, за да се почувства уверен в диалога с родители“, разказва още Иванчева.

Инициативата, подкрепена от МОН и РИО, придобива все по-голям мащаб. Тази година тя се реализира не само в столицата, но и в други български градове, сред които е и Враца.

След положените основи на „Родителски срещи в бар: малки разговори на големи теми“ от компания Перно Рикар, която реализира проекта като част от своята политика за социална отговорност, кампанията ще продължи развитието си под грижите на Асоциацията на производителите и вносителите на алкохолни и спиртни напитки.

Източник: vratzadnes.bg