Каквато и да е причината, поради която лица, ненавършили пълнолетие, посягат към чаша с алкохол, те се изправят пред редица потенциални рискове за своето здраве. Въпреки че сериозните здравни проблеми, свързани с вредната употреба на алкохол не са толкова често срещани при юноши, както при възрастни хора, проучванията показват, че младежите, които консумират алкохол, са изложени на по-голям риск по редица здравословни проблеми.
Мозъчните нарушения: Учените продължават да проучват как влияе алкохолът върху развиващия се мозък, но това е трудна задача. Леките промени в мозъка не се откриват лесно, но имат значително въздействие върху мисленето и паметтта в дългосрочен аспект.
Чернодробни нарушения: Повишените чернодробни ензими, открити в юноши, злоупотребяващи с алкохол, са доказателство за увреждане на черния дроб. Подрастващи с наднормено тегло или затлъстяване, показват повишени чернодробни ензими дори само при умерени нива на консумация на алкохол.
Растеж и ендокринни нарушения: И при момичетата и при момчетата пубертетът е период на хормонални промени, включително увеличаване на половите хормони, естрогена и тестостерона. Тези хормони, от своя страна, увеличават производството на други хормони и растежни фактори, които са от жизненоважно значение за нормалното развитие на вътрешните органи. Употребата на алкохол в периода на този бърз растеж и развитие (т.е., преди или по време на пубертета) може критично да наруши хормоналния баланс, необходим за нормалното развитие на вътрешните органи, мускулите и костите. Проучванията при животни показват, че консумацията на алкохол по време на пубертета влияе неблагоприятно върху узряването на репродуктивната система.

Източник: pubs.niaaa.nih.gov