Как и кога да заговорим за алкохола? Но не един на друг, а на нашите деца.

Въпросът не е толкова лесен, колкото може би изглежда, и води след себе си до други въпроси: Как да подхванем темата пред децата, без да изпаднем в крайности, без да им се караме и без да им досадим? Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния?

Родителите, които се вълнуват от темата, ще се заинтригуват и от програмата „Училище за родители: родителски срещи в бар“. Тя посреща проблема с ранната употреба на алкохол чрез разговор в неформална среда между родители, учители и психолози на деца между 10 и 12 години.

Програмата стартира през пролетта на 2014 г. с първата родителска среща в 6-то ОУ „Граф Х. П. Игнатиев“ и с излизането на двата наръчника „Малки разговори на големи теми“, а впоследствие обиколи още няколко софийски училища, включително 18-то СОУ „Уилям Гладстон, 51 СОУ „Елисавета Багряна“, 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и 153 Спортно училище „Неофит Рилски“.

Не става въпрос обаче за обичайни родителски срещи – в случая те се провеждат в барове, представляват нещо между уъркшоп и дискусионна среда, и са неочаквано занимателни. Затова и предизвикват солиден интерес, като до момента в тях са се включили общо над 200 души.

Всяка среща протича средно с 15 родители, като класният ръководител на техните деца ги кани в бар в близост до училището. Там в рамките на един или два учебни часа заедно с учители, психолози и специалисти те обсъждат как да отложат първата среща на децата с алкохола и да ги подготвят за нея.

В тази неформална среда диалога водят специалистите от програмата – психологът от Асоциация „Родители“ Яна Алексиева, както и учителят Емил Джасим и журналистът Драго Симеонов, които читателите на Webcafe.bg познават прекрасно. В една от последните родителски срещи се включиха още актрисата Параскева Джукелова и Таня Карабелова, Мис България за 2001 г.

Натиск от средата на все по-ранна възраст

„Важното е да дадем посока на учителите за провеждането на такива срещи“, коментира Емил Джасим. „Виждаме, че по-либералната обстановка предразполага родителите да заговорят и даже да атакуват темата – този диалог трудно би се получил в рамката на класическа родителска среща“.

Наистина на срещите самите родители си припомнят кога за пръв път са открили алкохола и как им е подействал тогава, дават си сметка и какво са им казали по въпроса техните родители.

Обсъжда се практиката от малки децата да бъдат поощрявани да потопят пръстче в чаша с алкохол и да го облизват. Повечето родители признават, че децата им отдавна вече познават вкуса на различни видове алкохол и самите те ги поощряват да опитат.

Но те твърдят, че натискът от връстниците е основната причина за по-сериозен интерес на детето към алкохола – и се интересуват как могат да му помогнат да отстоява своята позиция по темата и да не се поддава на този натиск.

„Не даваме готова формула. По-скоро искаме да достигнем заедно с вас до решението как да забавим първата среща на децата с алкохола“ са думите, с които психологът Яна Алексиева открива дискусиите.

Неслучайно програмата е насочена към деца именно в четвърти и пети клас. Видимо е, че началната възраст за употреба на алкохол постоянно пада, но липсва статистика за реалните измерения на проблема. Липсват и единни политики в неговото посрещане.

„Според статистиката, макар данните да не са строго български, а общоевропейски, рязко пада долната граница на възрастта на хлапетата, които употребяват алкохол. Ако допреди 15 г. тя е била 14 – 15 г. за първи опит, сега вече е 11-12 г. – тоест имаме снижаване с 2 г.“, казва ДРаго Симеонов.

„Проблемът е, че не се говори достатъчно за алкохола, а щом децата вече са го опитали, е късно. Ето защо родителските срещи в бара целят да подтикнат родителите да разговарят с хлапетата си за това“.

„За превенцията е много важно да обхванем хлапетата, които не само не са опитвали алкохол, но и изборът – дали да пият или не – не е на дневен ред за тях, въпреки че вече имат някаква идея, че това може би е интересно. Затова децата в трети, четвърти и пети клас са на подходящата възраст, за да започнем с тях разговора“, добавя Яна Алексиева.

Програмата става национална

От тази година родителските срещи в бар ще започнат да се осъществяват в цялата страна, а не само в София, като се планира в тях да се включат и още публични лица, които биха помогнали за тяхното допълнително популяризиране.

Програмата си има и своя онлайн платформа, която предлага различни отговори и решения на най-често срещаните проблеми в сферата на ранната превенция. Тя дава възможност на учителите да получат информация и подкрепа, ако искат да проведат родителска среща, а родителите могат да намерят съвети и алтернативи за разговор по темата алкохол.

 

Източник: WebCafe