Родителите от ОУ „Панайот Волов“ споделиха своите разбирания за ранната употреба в среща от програмата „Родителски срещи: Малки разговори на големи теми“
16442835_10208547462579373_1091247645_o
Избягването на ранната употреба на алкохол е тема, която намира място и в затворените общности със смесено население. Тази година програмата за ранна превенция на употреба на алкохол от непълнолетни „Родителски срещи: Малки разговори на големи теми“ на спиритсБългария-асоциацията на производителите, вносителите и търговците на алкохол, избра именно ОУ „Панайот Волов“ за начало на гостуването си в ралични училища в Пловдив и района. Родителите на четвъртокласници в кв. Индустриална зона – Север или така наречената от тях Шекер махала, се събраха в залата на училището, за да разкажат как растат децата в квартала и какво е отношението на семействата от турски и ромски произход към алкохола в близост до децата. „Повечето родители заявиха, че ранната консумация е немислима в установения ред, а дадената дума е достатъчна да гарантира доверието. Въпреки всеобщите разбирания, някои признаха, че са давали на децата си да опитат вкуса, за да не превръщат алкохола в изкушаващия „забранен плод“, разказаха от екипа на програмата. Заговаряйки за добрия и лошия пример, някои от присъстващите добавиха, че именно злоупотребата на алкохол в бащиния им дом, ги е провокирала да израстнат с чувство за мярка и отговорност към темата, касаеща следващото поколение.
Разговорът между родители и учители е в основата на програмата, инициирана от спиритсБЪЛГАРИЯ /Асоциация на производителите и вносителите на алкохолни и спиртни напитки/ с подкрепата на МОН и РУО. В четиригодишната й история се включват и редица пловдивски училища. Тази вечер специалистите ще се срещнат с родителите на СОУ „Христо Смирненски“ в Хисаря – едно от училищата, превърнали се в дълготраен партньор в разговора за създаване на здцрави връзки и доверие, както у дома, така и в училище.