АЛКОХОЛЪТ И СПОРТЪТ НЕ СА ДОБРА КОМБИНАЦИЯ
Вървят ли пиенето и спортът ръка за ръка? Как алкохолът влияе на работоспособността, възстановяването и предпазването от наранявания? Защо някои хора възприемат спорта за добра възможност за сериозна консумация? Отговорите на тези въпроси и много други могат да бъдат намерени в последната публикация в Éduc’alcool – „Алкохол и физическа активност“, която изследва проблемът от психологическа, културна и икономическа гледна точка.
Алкохолът и спортът не са добра комбинация и прекомерното пиене се свързва със спортни събития
„Често има препратка между спорта и алкохола. Много от отборите са спонсорирани от алкохолни напитки, а прекомерното пиене по време на спортни събития дори има свой речник, като например „19-тата дупка“ в голфа или „третото полувреме във футбола“. Много проучвания показват, че хора които спортуват, консумират голямо количество алкохол и са склонни да пият прекомерно за разлика от тези, които не спортуват. Важно е да се изследва този проблем“ споделя Изпълнителният директор на Éduc’alcool, Хуберт Саси.

В контекста
От психологическа гледна точка някои хора са търсачи на силни усещания и са по-склонни да се увлекат към нови и същевременно екстремни преживявания. Парадоксално, но същото, което може да накара някои да участват в ултра маратон, също така може да бъде отговорно за развиване на пристрастеност.
Под претенцията за демонстрация на отборен дух и единство, често окуражаваме проявата на сила, която цени мъжественото поведение, придружено от прекомерно пиене.
Поглеждайки назад, има дълга традиция, която асоциира спорта с алкохола. Шампионатите – от Stanley Cup до Tour de France и Formula 1 задължително празнуват с гърмене на шампанско или отваряне на бира. Феновете по трибуните от своя страна постъпват по същия начин.

Преди и по време на спорт
Хора, които се заемат с физическа активност под влиянието на алкохол, са по-малко издръжливи и по-лесно могат да се наранят.
Консумацията преди или по време на спорт има влияние върху работоспособността. Причината е в ефекта на алкохола върху терморегулационните процеси в тялото. Влиянието е почти пагубно когато температурата се покачва, а консумацията на алкохол дехидратира.
Когато става въпрос за спортове с мотори, пиенето не само увеличава риска от инциденти, но в някои случаи е дори незаконно.

След спорт
Много хора сядат на питие след спорт или участие в събитие. Но алкохолът също така засяга възстановяването, което е толкова важно, колкото и тренировката, когато става дума за атлети.
Атлетите, които искат максимално възстановяване, имат две други важни причини да пият умерено: да си осигурят качествен сън и да избегнат запоите.
Éduc’alcool има следните препоръки за хора, които обичат физическата активност и биха желали да изпият едно питие:

1. Не пийте алкохол преди физическо натоварване.

2. Започнете с вода или хидратираща напитка след края на тренировката, яжте месо, богато на въглехидрати и протеини.

3. Не превишавайте консумацията според указанията: не повече от две питиета за жена и три питиета за мъж.
Както за физически активните, така и за всички останали, умерената консумация е винаги проява на по-добър вкус.

„Алкохол и физическа активност“ могат да бъдат свалени от www.educalcool.qc.ca