15 пловдивски училища ще съберат семействата на четвъртокласниците на родителска среща в бар след зимната ваканция. Неформалните сбирки ще са насочени към превенция при употребата на алкохол.
Класни въководители минаха обучение минаха обучение миналия ден как да увлекат майки и татковци в неформално общуване на проблема. На място ще им помагат представители на Асоциацията на производителите и вносителите на спиртни напитки, психологът Яна Алексиева и журналистът Драго Симеонов.
В началото на всяка среща на влизане родителите ще минават край табло с два балона. На тях ще трябва да залепят цветни листчета с асоциациите, които предизвиква в съзнанието думата алкохол.
Опитът на подобни сбирки, които до този момент са се провеждали в София, показва, че мисленето е в двете крайности – купон, забавление, наздраве и катастрофа, абстиненция. След като се „снемат“ нагласите, педагозите и психолозите ще нищят какво ги предизвиква.
Ще се раздават и два вида наръчници – за родители и учители. В книжките има полезни съвети за справяне с трудни въпроси и ситуации.
Целта е да се създаде отношение на доверие между родители и учители и това да стане в неформална среда като кафене или бар, обясни Александра Иванчева от екипа на кампанията.
Къде да съберат родителите ще решават класните ръководители по места. Правилото е да си говорят на кафе или сок без никакъв алкохол. В столични заведения собственици решили да покажат съпричастност като платили сметката.
Най-често родителите питат какво да сторят, когато детето ги види да пият чаша вино и иска да опита. Нека това да се отложи колкото може повече, съветват специалистите на кампанията „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“.
Те обясняват, че ако на детето се позволи да близне, после се обърква, защото хем хем може, хем всъщност му забраняват алкохол. Според психолозите най-удачно е да се обясни, че това е напитка единствено за възрастни и може да се консумира с мярка, например не повече от чаша вино на вечеря.
Инициативата е насочена към четвъртокласниците, за да се работи превантивно, а не да се правят опити тийнейджъри да се отучват от бирата, когато вече са започнали да пият.
Опитът в столицата показал, че родителските срещи в необичаен формат се приемат много добре, и класни ръководители продължават да ги провеждат по този начин и по други теми. Семействата най-често се вълнуват от употребата на дрога и полово съзряване.

Източник: в. „Марица“

IMG_9335