Тринадесетгодишната Сиара Стейн от Кери, Ирландия, е успяла да намери пропуск в обичайния тест за шофьори с дрегер, който помага да бъде измерено евентуално количество алкохол в кръвта.

Проучването на Сиара показва, че диабетиците, както и хората, които са на нискокалорийни диети, са по-склонни да отчетат позитивни резултати заради химическите промени в кръвта.

„Химическите промени в кръвта са причинени от спада на нивото на захарта“, коментира Сиара пред Irish Times. „Ако сте диабетик или сте на режим с малко количество калории, можете да станете хипоглекимик – следствие от резкия спад на кръвната захар. Когато това стане, образувате кетони в дъха си“

Най-простият кетон е ацетонът, който може да се усети в дъха и се регистрира от човешкото тяло като опасност. Тялото отговаря на този трик като променя ацетона във вид алкохол, наречен изопропанол. Този химикал е подобен на етиловия алкохол по съдържание и скорост на изпарение.

Интересът на Сиара по темата е провокиран от доклад на шведски пилот, който бил на нискокалорийна диета и използвал дрегер, за да провери дъха си за алкохол. Пилотът открил, че се отчитат почти 20 милиграма на милилитър в кръвта, дори когато не пие никакъв алкохол.

Ресурс:  toosmarttostart.samhsa.gov

Снимка: toosmarttostart.samhsa.gov