Пригответе се за влиянието на връстниците
Преминаването в прогимназия може да доведе контакт на детето с по-широка група от връстници и приятели, които могат да повлияят без да можем да се намесим. Ние вече знаем, че както децата, така и родителите надценяват броя на тийнейджърите, които се напиват или пушат, защото сме склонни да ги забелязваме повече. В съответствие със законовите постановления повечето тийнейджъри под 16г не пият и тези, които го правят, го правят изключително рядко – по специален повод с приятели или роднини. Въпреки това, Вашето дете може да пожелае да подражава на местната банда, която се мотае в парка или да прави диви партита.
Връстниците оказват по-голяма влияние върху развитието на своите приятели през пубертета
Когато детето премине в юношеството, приятелите и „вписнавето“ в средата стават изключително важни, а приемането от връстниците може да бъде доста трудно. Приятелите на Вашия тийнейджър ще оказват основно влияние върху неговото решение за употреба/неупотреба на алкохол – като детето Ви е по-вероятно също да пие, ако неговите приятели го правят. И въпреки влиянието на връстниците, вие все още можете да предизвикате обратна реакция и да повлияете върху решението за консумация или неконсумация на алкохол от Вашия тийнейджър. Добрите отношения, които сте изградили вече, ще намалят отрицателното влияние на неподходящи приятели. Хубаво е, подрастващият да Ви има доверие и спокойно да може да говори с Вас за своите притеснения и натиска, на който е подложен. Оставете го/я да ви обвини, ако не позволите да отиде на парти, или настоявате, за да ги приберете в уречен час или пък когато искате да говорите с родителите на домакина. Ако сте съгласни да отидат на купон, задължително определете предварително час за прибиране. В случай, че това предизвика присмех, предложете извинение като ранен час за спорт/изкуство или друго важно занимание на следващия ден.
Насърчете тийнейджъра да прочете информацията в http://konsumirai-otgovorno.bg/ или www.talkaboutalcohol.com, където има полезни интерактивни игри и викторини, които могат да се възпроизвеждат на смарт телефони или ай пад.
Изграждане на положително приятелства
Запознайте се с приятелите на Вашия тийнейджър. Насърчавайте го/я да покани своите приятели, когато сте у дома. Това ще ви позволи да научите за тях повече и ще ви даде представа за техните очаквания, ценности, нагласи. Добрата храна и филмите са винаги предпочитано забавление! Говорете с Вашия юноша за качествата, които определят приятеля като приятел, за това какво е да си истински и надежден, а не само популярен и „готин“.
Привлечете подкрепата на други родители
Изградете мрежа за подкрепа с други родители и настойници. Семействата на приятелите на Вашия тийнейджър могат да имат различни ценности и нагласи по отношение на алкохола в сравнение с Вашата и това може да доведе до някои трудности в поддържането на общи правила за неконсумация на алкохол от подрастващите. Правете и проверка с другите родители относно преспиванията, домашните партита или какво точно се случва с децата, тъй като Вашият тийнейджър често ще казва само това, което искате да чуете, а не това, което наистина се случва!
Как да се справяме с натиска на връстниците да се пие
Вашият тийнейджър може да се озове в ситуация, в която може да му/и е трудно да каже НЕ не на алкохола, защото е под натиска на своите връстници. Опитайте се да я/го подготвите, като се фокусирате върху конкретни ситуации, с които може да се сблъска и говорете за различните начини, по които може да се справи с натиска от страна на връстниците си за употребата на алкохол. Кажете и/му, че натискът върху решението да пие или не е на неговите приятели. Помогнете и/му да разработи начини да отговори с НЕ не на предложението за алкохол, преди да бъде изправен пред ситуация, в която това може да се случи. Кажете и/му, че има безалкохолни бири, безалкохолни коктейли и ябълкови вина които могат да бъдат алтернатива. Един на всеки пета млади хора не пие, така че става все по-модерно и приемливо да се забавляват с вода или други безалкохолни напитки! Не забравяйте, че връстниците могат да окажат и положително влияние върху своите приятели. Насърчавайте детето си да подкрепя другите, които също не искат да консумират алкохол. И не забравяйте да завършите с: Има време!
Наблюдавайте детето си
Тийнейджърите са по-склонни да експериментират с алкохол, когато възрастните не са наоколо, особено на места като паркове или на плажа, или в къщата на приятел. Знаейки и проверявайки къде са и с кого са наистина те, намалява вероятността някой да попадне в беда, независимо дали свързана с алкохол или не.
Преди юношата да излезе от дома Ви, Вие:
• Го/я попитайте, къде отива, какво ще се прави и с кого ще бъде;
• Определете вечерен час и строги правила за връщане в къщи;
• Направете план с него/нея за това, как ще се прибере безопасно;
• Уверете се, че има начин и средство да се свърже с вас;
• Помолете го/я, да ви информира, ако плановете се променят;
• Ако му/и дадете пари, нека не обсъжда с другите колко са и как ще бъдат изразходвани.
Това се прави, не защото сте любопитни, а защото ви е грижа за неговата/нейната безопасност. Повечето тийнейджъри мрънкат, но наистина оценяват загрижеността на родителите си за тяхната сигурност и добро възпитание. Имайте предвид, обаче, че прекалено строгото или грубо отношение може да ги разбунтува. Опитайте се, да балансирате подхода си, като спазвате нуждата от личен живот и същевременно коригирате действията, които Ви притесняват и все пак насърчете тяхната нарастваща независимост.
По-доброто родителство води до спад в употребата на алкохол от непълнолетни
Най-полезно за развитието на младите хора е възпитанието в семейството да се съчетава със съзнателно ограничаване на продажбата на алкохол на лица, ненавършили пълнолетие. Това води до значителен спад в употребата на алкохол от непълнолетни през последните 10 години. То се дължи на по-доброто родителство и на факта, че родителите по-малко склонни да пият пред децата си и поради това по-малко одобряват подобни действия на своите тийнейджъри и също така се интересуват с кого и къде са децата им. Също така се променя и начина , по който децата прекарват свободното си време – днес има много повече алтернативи като спорт, изкуство, различни игри на компютърни и мобилни устройства. Статистиката показва, че през 2014г приблизително 38% от 11- до 15-годишните заявяват, че са се консумират алкохолни напитки в сравнение с 2003г, когато процентът е бил 61%.
Българската асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки провежда ежегодно кампании по превенция на употребата на алкохол на непълнолетни – РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ: МАЛКИ РАЗГОВОРИ НА ГОЛЕМИ ТЕМИ и ограничаване на продажбата на алкохол към непълнолетни в търговската мрежа: НЕ ПРОДАВАМЕ АЛКОХОЛ НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ.

Източник: alcoholeducationtrust.org